Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Sociale verkiezingen: de lijsten hebben een nummer

Als voorbereiding op de sociale verkiezingen, die om de 4 jaar plaatsvinden, wordt traditiegetrouw een bij loting getrokken nummer toegekend aan de lijsten van de verschillende representatieve werknemersorganisaties (vakbonden). De loting voor de sociale verkiezingen van mei 2024 heeft gisteren plaatsgevonden.

23 november 2023

Resultaten van de loting

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg liet weten dat de volgende nummers op 22 november bij loting werden getrokken door een onschuldige kinderhand:

  • ACLVB-CGSLB (liberale vakbond): 1
  • ACV-CSC (christelijke vakbond): 2
  • ABVV-FGTB (socialistische vakbond): 3
  • NCK-CNC (Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel): 4

Wie kan een kandidatenlijst indienen?

Alleen representatieve werknemersorganisaties kunnen een kandidatenlijst indienen. 'Huislijsten' zijn in principe dan ook den boze.

Gewone werknemers

Om representatief te zijn, moet een werknemersorganisatie aan een aantal voorwaarden voldoen. In de praktijk worden alleen het ABVV, het ACV en het ACLVB en de erbij aangesloten professionele organisaties als 'representatief' beschouwd.

Kaderleden

De interprofessionele organisaties van kaderleden die voor het hele land zijn opgericht en ten minste 10.000 leden tellen, worden als representatieve organisaties voor kaderpersoneel beschouwd.  Organisaties die aan die voorwaarde voldoen, moeten hiertoe een aanvraag worden ingediend bij de FOD Werkgelegenheid. De NCK werd sinds 1987 erkend als representatieve organisatie voor kaderpersoneel.

Wanneer moeten de lijsten worden ingediend?

De kandidatenlijsten moeten ten laatste op dag X+35 moeten worden ingediend.  Deze datum valt in de periode van 19 maart tot 1 april 2024. De exacte datum van deze fase hangt af van de datum die je hebt gekozen voor het houden van de sociale verkiezingen in je onderneming. De vakbonden kunnen de lijsten ook uploaden in de applicatie van de FOD Werkgelegenheid.

Denk eraan dat de eventuele kandidaten voor de verkiezingen al vanaf X-30, dat is de periode van 14 tot 27 januari 2024, ontslagbescherming genieten. Dat is dus voordat je weet wie op de lijst staat. Volgende week vind je meer info over die verborgen bescherming in een artikel op Lex4You.

Bron

Sociale verkiezingen